Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Akauntan Gred W27 dan Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 itulah persoalan-persoalan yang selalu berada di dalam kepala fikiran calon. Bagi saya anda 2x bertuah kerana, bukan mudah nak dijemput menghadapi peperiksaan online memasuki sektor awam malahan pula anda juga bernasib baik kerana contoh soalan juga disediakan oleh orang yang sangat berpengalaman membantu lebih 60 ribu calon menjawaat jawatan awam. Jadi, mahukah anda lepaskan peluang ini?

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 dan tips menjawab peperiksaan penolong akauntan w27 pada 21 Oktober 2015 terdapat disini khas bagi yang bertuah dan benar-benar mahu berjaya. InshaAllah sebelum itu adakah anda sudah maklum dengan format peperiksaan penolong akautan w27 nanti? Jika belum berikut adalah formatnya

Format Peperiksaan Penolong Akautan Gred W27

Seksyen A : Pengetahuan AM 

Dalam seksyen ini, calon diuji pengetahuan berkenaan urusan perkastaman, bidang ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, sosial, dasar-dasar kerajaan dan lain-lain perkembangan dalam negara dan luar negara.

Masa : 40 minit
Soalan : 50 (aneka pilihan)

Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah (45 Minit)

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

(i) Kemahiran Logik
Calon diuji dari aspek pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diuji dengan menggunakan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis.

(iii) Konsep Matematik dan Akaun
Calon diuji dengan konsep Matematik dan Akaun, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif.

Masa : 45 minit
Soalan : 40 (aneka pilihan)

Seksyen C : Ujian Psikometrik (30 Minit)

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Masa : 1 jam
Soalan : 200 (aneka pilihan)

Contoh Soalan Penolong Akautan Gred W27

Seksyen A : Pengetahuan AM Penolong Akauntan

Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Akauntan

Seksyen C : Ujian Psikometrik Penolong Akauntan

Contoh Soalan Penolong Akauntan Gred W27 Percuma

Nak lulus dalam peperiksaan online ini? Jom dapatkan Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akautan Gred W27 iaitu dengan isi maklumat di bawah

ISI MAKLUMAT ANDA UNTUK SERTAI SENARAI LIST PROFHARIZ

Nama Penuh
Nombor Telefon
Alamat E-Mel

Sebarang soalan boleh terus WhatsApp di 011-32274824 (Pastikan anda sudah isi maklumat di atas).


ArenaKerjaya : Bertindak sekarang atau lupakan~~~

Mencari Homestay Dekat UITM Permatang Pauh Penang?

Selalu  bila musim Konvo je, orang akan tanya,

“Tau tak homestay murah dekat-dekat dengan UiTM Permatang Pauh?”

Atau

“Mahal lah Hotel area Pematang Pauh, tak ada ke Homestay-homestay murah ke?”

 Jawapan pertama terlintas di fikiran

“Of course ada! Nak cari jenis macam mana?”

Selidik punya selidik, rupa-rupanya mereka ni nak cari homestay untuk bawa keluarga mereka yang datang dari jauh nak tengok anak mereka terima segulung ijazah. Ahli keluarga ramai, sah-sah nak tempeh bilik hotel kena ambil dalam 2,3 bilik. Mahal! Jadi aku pun ceritakan satu homestay ni yang memang luas! Harga pun lagi murah!

Homestay itu adalah

Hydrangea Villa Homestay Bandar Perda

HYDRANGEA VILLA Homestay Penang

Kalau nak tahu, Bandar Perda ni memang dekat sangat-sangat dengan UiTM Permatang Pauh. Ramai pelajar selalu cari rumah sewa kawasan tu, sebab kalau bangun lambat pun, tak gelabah lambat ke kelas.  Ni cuma salah satu sebab kenapa aku cadangkan Homestay Bandar Perda ni  Sebab dekat sangat-sangat dan Homestay Murah di Penang !

Homestay Murah Di Bandar Perda

Kelebihan Homestay Bandar Perda Murah Ni?

  1. Hydrangea Villa Homestay ni LUAS teramat sangat! Boleh muat sampai 10 orang! Wow! Memang sesuai sangat untuk keluarga yang ramai nak menetap. Selesa tu dah semestinya.
  2. Dengan 3 bilik tidur (kesemuanya katil “Queen) dan 3 bilik air, nak bawa saudara mara pun boleh, masing-masing boleh ada bilik sendiri.
  3. Lengkap segala keperluan asas.; Katil, kipas, dapur (kering & basah), peralatan memasak, peti ais, sabun mandi, dan lain-lain. Bawa diri sahaja! Jangan lupa pakaian korang sekali. Rasanya tu tak disediakan kot.
  4. Pernah menerima tetamu jumlah yang besar, sebesar satu bas! Masing-masing seronok je menetap di Hydrangea Villa Homestay, semua cakap selesa.
  5. Tempahan Mudah dengan hanya perlu “Whatsapp” di nombor ini + 6 011 28152711 dan membuat pembayaran deposit  50% daripada harga sewa.
  6. Harga yang berpatutan dan murah! Bermula dari RM 280 pada hari biasa dan RM 300 pada hujung minggu & Cuti Sekolah.

Homestay Bandar Perda Penang

HYDRANGEA VILLA Homestay Penang 7

Homestay Bandar Baru Perda

HYDRANGEA VILLA Homestay Penang 3

Homestay Bandar Baru Perda di Penang

Homestay Strategik di Bandar Baru Perda Penang

  • Terletak di tengah-tengah Bandar Perda
  • Kedai makan paling dekat boleh jalan kaki 5 minit sahaja!
  • Perda City Mall ( 2 minit)
  • Politeknik Seberang Perai ( 10 minit)
  • KPJ Specialist Hospital (5 minit)
  • UiTM Permatang Pauh (15 minit sahaja)
  • Jambatan Pulau Pinang (25 minit)
  • Kemudahan lain-lain seperti bank, stesen minyak, surau, dan lain-lain

Customer Homestay Murah Di Penang

Tempahan Mudah Homestay Murah di Bandar Perda

Berminat? Boleh rujuk dan hubungi melalui : –

Nota kaki : Sila tempah awal. Takut tarikh yang nak di booking tu dah penuh. Jom baca Hydrangea Villa Homestay Murah & Selesa di Pulau Pinang

Tips Lulus Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Peperiksaan Separa Perubatan hari ini dijalankan secara online. Amat berbeza dengan tahun-tahun terdahulu, kini peperiksaan Separa Perubatan dijalankan secara online. Soalan peperiksaan Separa Perubatan yang bakal ditanya sudah pasti berkisar tentang bidang Separa Perubatan itu sendiri. Badan yang bertanggung jawab mengendalikan program Separa Perubatan pula ialah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan kerjasama Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Latihan Separa Perubatan

Tips Lulus Peperiksaan Latihan Separa Perubatan bergantung kepada persediaan anda. Disebabkan peperiksaan ini diadakan oleh Kerajaan Malaysia, anda perlu membuat persediaan dengan maklumat yang berkaitan dengan pentadbiran Malaysia, Kementerian-kementerian, Suruhanjaya-suruhanjaya Malaysia, Jabatan-jabatan kerajaan dan Agensi-agensi kerajaan. Maklumat ini amat besar dan luas jika hendak dicari dan diingati dalam masa yang singkat.

Komponen Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Dalam setiap peperiksaan yang diuruskan oleh SPA, ada komponen peperiksaan Separa Perubatan yang boleh dijadikan panduan untuk calon-calon peperiksaan Separa Perubatan membuat persiapan awal. Ia mengandungi 2 seksyen iaitu Pengetahuan Am dan Ujian Psikometrik. Kedua-dua seksyen perlu dijawab dengan betul dan menepati kriteria yang diperlukan oleh SPA. Anda yang terlibat dengan peperiksaan Separa Perubatan wajib lulus kedua-dua seksyen dan boleh hadir ke tapisan temuduga.

Seksyen Pengetahuan Am Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Bidang Separa Perubatan diuruskan oleh KKM. Oleh itu anda harus tahu apa maklumat yang berkaitan dengan KKM seperti sejarah penubuhan, misi dan visi, piagam pelanggan, carta organisasi dan perkhidmatan yang disediakan oleh KKM. Selain itu anda harus tahu beberapa perbezaan di antara hospital dan klinik. Ambil inisiatif untuk mencari maklumat mengenai rancangan-rancangan kerajaan yang berkaitan dengan kesihatan dan perubatan.

Istilah-istilah perubatan yang asas juga harus diambil kira. Anda mungkin tidak biasa dengannya tetapi ini adalah peluang yang terbaik untuk mengkaji bidang Separa Perubatan. Di antara istilah-istilah yang perlu diketahui ialah :

  1. Forensik – Pembedahan dan kajian mayat untuk memperolehi maklumat berkenaan punca kematian contohnya jenayah dan kes-kes lain
  2. Obstetrik dan Ginekologi – Perbidanan, sakit puan dan perkara berkaitan penyakit perempuan
  3. Onkologi klinikal – Penyakit kanser, terapi radiasi, terapi hormon dan kemoterapi
  4. Patologi kimia – Kajian dalam makmal berkenaan cecair badan
  5. Ortopedik – Penyakit dan pembedahan sendi dan tulang
  6. Pediatrik – Bidang khusus untuk penyakit kanak-kanak
  7. Histopatologi – Kajian tisu dan sel dalam makmal
  8. Oftalmologi – Penyakit dan pembedahan mata
  9. Nefrologi – Sakit ginjal atau buah pinggang
  10. Radiologi – Khas tentang penggunaan x-ray
  11. Gastroenterologi – Saluran pencernaan
  12. Dermatologi – Penyakit kulit
  13. Kardiologi – Jantung

Institusi-institusi penyelidikan di Malaysia yang menjalankan pengurusan dan penyelidikan dalam disiplin kesihatan am melibatkan penyakit berjangkit contohnya demam denggi, taun, malaria, mulut dan kuku dan lain-lain. Bidang ini menumpukan kepada langkah pencegahan dan rawatan kepada sesuatu penyakit yang melibatkan orang ramai.

Senarai Institusi-Institusi Kesihatan di Malaysia

  1. Institut Kesihatan Umum (IKU)
  2. Institut Penyelidikan Perubatan (IMR)
  3. Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM)
  4. Kumpulan Perubatan Johor

Seksyen Ujian Psikometrik Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Ujian Psikometrik turut diaplikasikan dalam bidang Separa Perubatan. Ia perlu dijawab semasa peperiksaan online Separa Perubatan, selepas calon-calon menjawab bahagian Pengetahuan Am. Ujian psikometrik ini akan digunakan untuk menapis calon-calon yang benar-benar berminat untuk menceburi bidang ini. Berdasarkan rekod yang lepas, dianggarkan 40,000 calon akan ditapis untuk memenuhi kekosongan yang kurang dari 2,000 tempat.

Ujian Psikometrik ini bakal menentukan ukuran minat dan kecenderungan calon untuk melayakkan diri masuk ke latihan Separa Perubatan. Perlu difahami bahawa bidang kerjaya ini memerlukan anda untuk bercampur, berurusan dan berkomunikasi dengan orang ramai dari pelbagai jenis pesakit dari berbeza usia. Sekiranya jawapan anda tidak cenderung kepada skop kerja sebagai anggota Separa Perubatan, berkemungkinan besar anda akan gagal dan dikeluarkan dari senarai calon untuk ujian temuduga.

Anda terpaksa menunggu setahun lagi untuk menduduki peperiksaan online Separa Perubatan. Bukankah itu satu kerugian? Jika lulus peperiksaan online tetapi gagal temuduga, anda akan dipanggil ke sesi temuduga sekali lagi. Jika awal-awal lagi sudah gagal peperiksaan, maka peluang anda untuk ditemuduga akan hilang begitu sahaja. Buatlah persediaan rapi supaya anda tidak akan menyesal nanti. Sekurang-kurangnya berusahalah supaya dapat dalam lulus peperiksaan online Separa Perubatan.

Dapatkan Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan secara percuma di link berikut :

–>> http://profhariz.com/rujukan-peperiksaan-latihan-separa-perubatan/